2012. február 17., péntek

Lézerszakóca

Egy teljesen szokványos kedd délután történt (vagy szerdán)... Konen a sivatagott fürkészte, kis vályogviskója verandájáról. A távolban egy ember formája bontakozott ki a délibáb jellegzetes hullámzásával átitatva. Semmi meglepőt nem talált a dologban. Ahogy az alak közelebb ért, kivehetővé vált az öltözéke is (mert volt neki). A férfi elegáns megjelenése kissé szokatlanul hatott a rekkenő hőségben. 20. század elejét idéző ruházata mellé kis bajuszt viselt, joviális arcát jólfésült haj keretezte. Kezében egy furcsa eszközt tartott. Már léptei zaját is hallani lehetett a homokban. Minden bizonnyal ő is észrevette Konent, mert egyenesen felé tartott. Mikor elérte a viskót így szólt:
- Üdvözöllek! - mondta, hibátlan magyar kiejtéssel.
- Üdv! Hogy ityeg? 
A férfi szemmel láthatóan nem lepődött meg Konen nyelvezetén.
- Köszönöm kérdésed, épp egy fontos problémán töröm a fejem.
- Szeretem a fontos dolgokat, mindig olyan jelentéktelenek. - mondta somolyogva Konen
- Engedd meg hogy bemutatkozzam, Nikola Tesla vagyok.
- Engem meg Konen a Rembóként ismernek, akik úgy vélik hogy ismernek. Örülök hogy erre tévedtél, olyan unalmas ez a kedd... vagy szerda van? Mindegy is. Ülj csak le ide mellém a lócára és mesélj arról a "nagyfontos" problémáról.
Így hát Tesla leült a poros lócára a félmeztelen barbár-állat mellé és a furcsa eszközt, amit eddig a kezében tartott, ráfektette a combjára.
- Nem is tudom hol kezdjem. - mondta belemerengve a tájba - Szeretném az életet jobbá tenni.
- Mire gondolsz? Szerintem az élet jó. - mutatott körbe a sivatagon Konen
- Persze, persze, ezt nem vitatom. - bólintott Tesla - Mégis szeretném ha jobb lenne.
- Ahhoz hogy tudjuk mi a "jobb" tudnunk kéne hogy mi a "jó" sőt tovább megyek, azt is tudnunk kell mi a "rossz". De koma, szerintem ennek megvitatását hagyjuk meg a filozófusoknak, ők úgy is ráérnek ilyenekkel foglalkozni. Térj a lényegre.
Tesla nagyot szívott a sivatag forró levegőjéből, aztán egy sóhajjal belekezdett.
- Azt gondoltam, hogy a földön minden embernek szabadon hozzáférhető, ingyen energiát kéne biztosítani. És nem csak gondoltam, hanem ki is találtam hogy miként lehet megvalósítani. - miközben ezeket a szavakat mondta, szemei ragyogni kezdtek.
Konen bár szívesen beleszólt volna, mert volt véleménye a dologról, mégsem tette. Inkább tovább hallgatta Tesla egyre zengőbb hangját.
- Képzeld csak el, akár itt a sivatag közepén is lehetne villamosenergia, anélkül hogy bármi kárt okoznánk a bolygónak. Emberek millióit menthetnénk meg az éhezéstől, és nem lenne előnyben az akinek több pénze van. -ekkor már szinte szikrákat vetett a szeme.
- Koma, nem ettél véletlenül azokból a kaktuszokból idefele jövet? Attól beszélhetnél ekkora marhaságokat. Mond csak, te nem nézel tévét? Nem hallgatsz rádiót? Az internet is csak ezzel van tele. ENERGIAVÁLSÁG van. - miközben ezt mondta a lóca alól elővett egy kis dobozt, és előkapart belőle egy csinos kis pipát.
- Tévé? Rádió? Internet? Bocsáss meg de nem teljesen értem miről beszélsz, bár ismerősen csengnek ezek a szavak.
- Ne is törődj vele. Csak folytasd - mondta a pipáját tömködve
- Rendben. Tehát az elgondolásom szerint, BÁRHOL a földön kinyerhető szabadon az elektromos energia, és ehhez nem kell szénerőműveket építeni, és nem kell kábelekkel teleszőni a világot. Ugyanezen elv alapján orvosi műszerek készíthetőek és a táv-kommunikáció is megoldható.
Konen az utolsó simításokat végezte a pipáján, aztán a szájába vette.
- Értem amit mondasz, csak fel nem foghatom. Azt állítod, hogy elektromos energiát tudsz előállítani úgy, hogy az nem szennyezi a környezetet, bárki számára elérhető, és nem kell hozzá vezeték? Koma, te tényleg ettél azokból a kaktuszokból... Amúgy van tüzed? - és a szájában lógó pipára mutatott.
Ekkor Tesla felemelte a furcsa tárgyat, ami mindeddig az ölében hevert. Odatartotta Konen pipájához, majd egy kallantyút átkapcsolt. Sistergő hang kíséretében egy fénysugár csapott ki a kütyü végéből, egyenesen a pipa fejébe és az abban a pillanatban lángra lobbant.
- Ho-hó koma! Ez mi volt? - kérdezte őszinte kíváncsisággal
- Erről beszélek neked. - mondta Tesla, miközben a tárgyat visszafektette az combjaira. - Ez a lézer
- Blődli! Az interneten azt olvastam. hogy a lézert  az amerikai Theodore H. Maiman mutatta be 1960-ban. - mondta nagyon tudományosan, miközben nagyokat szippantott frissen meggyújtott pipájából, majd Tesla felé nyújtotta - Kérsz? Jót tenne neked, látom tele vagy feszültséggel. 
- Nem, köszönöm. De mi az, hogy 1960? Azt hiszem nem értem a szavaidat, ahogy te sem az enyéimet. - és közben körbejáratta a tekintetét a sivatagon - Kezdem azt hinni, hogy ez csak egy álom.
- Rá se ránts, én tudom, hogy ez csak egy álom! - egy füstkarikát eresztett Tesla felé - Viszont kezded felcsigázni az érdeklődésemet, Folytasd koma!
Tesla kicsit fészkelődött a lócán, majd újabb mély levegő után folytatta mondókáját.
- Azt hiszem az egész egy séta alkalmával bontakozott ki a fejemben. Szigeti Antal barátommal sétáltam a városligetben és egyszer csak mint egy villámcsapás..... A váltakozó áramú motor rajza jelent meg a fejemben. - szeme ismét ragyogni kezdett - Talán ez volt a döntő pillanat...Sokat mesélhetnék még, de a végén oda fogunk kilyukadni, mint ahol elkezdtem. Szabad energia, vezeték nélkül, mindenhol-mindenkinek....
Konen kiürült pipáját a lóca széléhez verdeste.
- Nem tudom miért, de hiszek neked. Csak azt mond meg, ebből hol származik neked hasznod?
Tesla összevonta a szemöldökét
- Haszon? Nekem? Az Emberiség hasznára kell ezeket felhasználni. Hiszen azért fedezem fel ezeket a dolgokat.
Konen pajkosan nézett Tesla-ra.
- Ugye te ezt komolyan gondolod? Elhiszed hogy ez megvalósítható. 
- Igen - mondta ártatlanul Tesla - Hiszem, hogy ez az emberiség jövője.
- A világért sem sértenélek meg koma, de te mit sem tudsz a jövőről. - közben pipáját az ujjai közt forgatta - A jövőben a találmányaidat mások neve alatt fogják értékesíteni, haszontalan célokkal, méregdrágán. Az energia lesz a legfőbb kereskedelmi érték. Minden dolgozó ember csak azért fog gürcölni egész életében, hogy az energiához, amit te a "szabad" jelzővel illetsz, hozzájusson. Emberek milliói fognak meghalni, pusztán az energia "nemléte" miatt. És akik az energiát szolgáltatják, királyként fognak élni.A vezeték nélküli kommunikációra majd 100 évet kell várni, a vezeték nélküli energiatovábbításra meg ki tudja mennyit...Neved említésére a legtöbb embernek egy szalagos magnó fog az eszébe jutni. No' koma, erre mit mondasz?
Tesla szeme ismét csillogott, de most valahogy másképp. Könnycseppek gördültek le az arcán.
- Hát minden hiába? -kérdezte szinte önmagától - Ennyit ér egy élet munkája? Én hiszek az emberiség intelligenciájában.
Konen miközben szájához emelte frissen megtömött pipáját, ennyit mondott:
- Az intelligens ember is hisz benned. Koma...Csak kevés van belőle




Tesla könnycseppei (angol nyelv)











2 megjegyzés:

  1. Büszke vagyok rá, hogy Ember- Állat társad lehetek:) Ez FANTASZTIKUS... Kérlek, folytasd!!! :D

    VálaszTörlés
  2. Óriási, jó blog! Folytasd!!! :)

    VálaszTörlés